Kobariška bitka na Kolovratu

Poglej na zemljevidu

Kobariška bitka na Kolovratu, 17. 9. 2017

Ob 100 letnici preboja soške fronte bo Kulturno zgodovinsko društvo Triglav v sodelovanju s Kobariškim muzejem in več kot deset podobnimi tujimi društvi iz mnogih evropskih držav uprizorilo Kobariško bitko na Kolovratu; uprizoritev, kakršne na naših tleh še ni bilo.

Bitka na Kolovratu: 17. september 2017 ob 11:00, Muzej na prostem Kolovrat

Obiskovalci so bodo vrnili 100 let nazaj in pred njihovimi očmi se bodo odvili dogodki izpred 100 let, ko so združene avstro-ogrske in nemške sile prebile italijansko obrambo ni potisnile Italijane več kot 100 km daleč na reko Piavo.

Bitka na Kolovratu

Več kot 150 nastopajočih bo gledalcem s pomočjo bogate pirotehnike prikazalo boj med avstro-ogrskimi in nemškimi enotami na eni strani ter Italijani na drugi strani. Začelo se bo s simulacijo topniškega obstreljevanja, ko bo več kot 50 eksplozij le nekaj deset metrov pred obiskovalci v zrak bruhalo zemljo in prah. Nato bodo čez greben Kolovrata prihrumeli napadalni oddelki. Zadrdrali bodo mitraljezi, zapokale puške in eksplozije ročnih bomb se bodo raztreskavale tako med napadalci kot med branilci.

V zraku se bosta spopadli letali iz tistega časa. Nemško letalo bo bombardiralo italijanske položaje ter z mitraljezom pokosilo nekaj vojakov, nato pa bo priletelo še italijansko letalo in spopadla se bosta v pravem zračnem boju.

Sledili bodo napadi in protinapadi, vendar bodo Avstrijci s pomočjo metalca plamena na koncu razbili italijansko obrambo in potisnili Italijane z grebena Kolovrata proti Furlanski nižini; nekaj jih bo ušlo, nekaj se jih bo predalo.

Uprizoritve bitke, kakršne na naših tleh še ni bilo, bo eden izmed vrhuncev dogodkov ob praznovanju 100 letnice preboja kri Kobaridu.

Dostop do prizorišča:

Ker je greben Kolovrata težje dostopen in nima primernega parkirišča, se bodo obiskovalci iz Tolmina z avtobusi prepeljali na Kolovrat - zato je število vstopnic žal omejeno.

Parkirišča bodo urejena v Tolminu, od tam pa bodo avtobusi ob 7.45, 9.00 in 10.15 vozili obiskovalce na Kolovrat, po končani bitki pa nazaj v dolino.

Več informacij o dogodku www.bitka-na-soci.com, nakup vstopnic www.eventim.si

Organizator: 

Kulturno zgodovinsko društvo Triglav
Maistrova 18
SI-1240 Kamnik
W: www.kzdtriglav.com
E: pavel.car@s5.net

v sodelovanju s:

Kobariški muzej
Gregorčičeva ulica 10
SI-5222 Kobarid
T: 05 389 00 00
info@kobariski-muzej.si
www.kobariski-muzej.si