Koledar dogodkov

Dogodek: Tretji planinski večer PD Tolmin

Datum: 14.02.2018
Ura: 19:00

Kraj: Tolmin

Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

Življenje je polno zgod in nezgod; nekatere kot pesem preletijo skozi prijetne trenutke, druge so kot temačen dan in dramatičen zasuk, udarijo nas nepričakovano. Najraje bi jih pozabili, a moramo z njimi živeti in preživeti.
Na tokratnem planinskem večeru PD Tolmin imamo opravka z življenjem v vseh odtenkih, vendar so se zgode in nezgode, ki so povezane z življenjem ljudi, odigrale in se še dogajajo v eni izmed najbolj žlahtnih prostovoljnih humanitarnih organizacij, Gorski reševalni službi. Postaja GRS Tolmin beleži namreč 70 – letnico svojega delovanja in številni dogodki, ki se bodo letos odvijali v njeno počastitev, se pričenjajo prav s tem  večerom. Za avtentično pripoved o delu postaje bo poskrbel njen član Miljko Lesjak, ki trenutno opravlja naloge tajnika, se udeležuje večine reševalnih akcij in jih zvesto dokumentira v besedni in fotografski obliki. Kaj se dogaja potem, ko se aktivira za ponesrečene magična številka 112, ko gorski reševalci prejmejo poziv na pomoč? Ali je med tovariši v resnih trenutkih še kaj prostora ali razpoloženja za kakšen hudomušen pogled, dovtip, svetel žarek, ki prebode bolj resne ali žalostne doživljaje in jih uravnoteži z ostalimi trenutki življenja? Ne nazadnje so reševalci kljub svojemu poslanstvu zgolj običajni ljudje; fantje in možje – zadnja leta tudi dekleta in žene, ki so pohiteli na pomoč iz svojega varnega gnezda, morda v vroč poletni dan, ko se drugi hladijo ob Soči, ali v mrzlo noč, ko večina od nas prijetno sanja. Večino skrbno pričakujejo doma starši, življenjski spremljevalci in otroci. V 1342 reševalnih akcijah, kolikor so jih imeli v letih od ustanovitve do konca lanskega decembra,  v neštetih urah usposabljanja za to naporno delo in v drugih aktivnostih, ki jih opravlja ta predani kolektiv, so se spletle neštete zgodbe. Nekatere bomo slišali na našem skupnem srečanju v sredo zvečer.
Spregovorili bomo tudi o prestižni mednarodni nagradi za solidarnost, Srebrni plaketi (Targa dʹ Argento), ki jo je lani prejel Žarko Trušnovec. Čeprav jo je prejel kot osebno priznanje, sam vselej skromno poudarja, da je vtkana v uspešno delo Postaje GRS Tolmin, ki jo vodi že 17 let, da je torej priznanje vsem, ki delajo ob njem.  Tako visoko priznanje v mednarodni areni gotovo pomembno prispeva k ugledu Postaje GRS in PD Tolmin, kot tudi Gorske reševalne zveze Slovenije, Civilne zaščite in naše države.

Prisrčno vabljeni na tretji planinski večer PD Tolmin v letošnji zimski sezoni
 

Planinsko društvo Tolmin
Trg Maršala Tita 16a
5220 Tolmin
  

Telefon: +386 (0)5 3883211

< Ogled celotnega koledarja dogodkov