S kolesom po Poti miru

Poglej na zemljevidu

Tri dnevni kolesarski izlet po Poti miru. Čez drn in strn od Alp do Krasa.

 

1. DAN: Ljubljana - Most na Soči - Javorca/Mengore/Tolminska korita - Tolmin

V Ljubljani se vkrcajte na vlak in podoživite slovito Bohinjsko progo, ki je v začetku 20. stoletja povezala srednjo Evropo z Jadranskim morjem. V času 1. sv. vojne je progo v celoti prevzela vojska. Izstopite na Mostu na Soči in izberite med tremi možnostmi vodenih kolesarskih izletov:

1. na Javorco, kjer se sredi planin dviga spominska cerkev Svetega Duha. Najlepši spomenik 1. sv. vojne v Sloveniji ima znak evropske dediščine
2. na Mengore, vzpetino z Marijino cerkvijo, kjer je bilo središče tolminskih puntarjev (upornih kmetov) in pozneje prva avstro-ogrska obrambna črta; 
3. do Tolminskih korit, kjer je živahna reka Tolminka ustvarila smaragdne tolmune in 60 m globoko sotesko. Povzpnite se do gorske vasi Čadrg, kjer imajo vse ekološke kmetije skupno sirarno.

2. DAN: Kolovrat - Kambreško - Korada - Sabotin - Šmartno - Medana

Povzpnite se na Kolovrat in do muzeja na prostem. Nadaljujte do Kambreškega, odmaknjene pokrajine na zahodnem robu Slovenije, kjer še danes uporabljajo zbiralnik za vodo iz časa 1. sv. vojne in sušijo sadje v veliki, skupni sušilnici. Tu domuje Lukčeva hiša s spomeniško zaščitenim ognjiščem. Obiščite bližnjo kaverno na Globočaku. Nato prečite Korado in Sabotin, ki Goriška Brda varujeta pred hladnimi alpskimi vetrovi. Tu vas čaka nepozaben razgled na vse vrhove, ki objemajo Sočo od izvira do izliva. Obiščite Park miru Sabotin. Z žlahtno kapljico nazdravite na degustaciji vina v osrčju Goriških Brd v Šmartnem. Utrjeno in obnovljeno srednjeveško vasico s stolpiči je moč videti iz vsakega kotička Brd.

3. DAN: Gorica - Cerje - Sveto - Sežana

Pot miru na Goriškem in na Krasu vabi naprej. Obiščite Pokrajinski muzej v Gorici z eno najboljših zbirk o 1. svetovni vojni na slovenskih in italijanskih tleh. Sredi zelenega Krasa se dviguje Cerje, od koder pogled hkrati ujame Alpe in Jadransko morje. Poiščite kamnit, v živo skalo vklesan stol poveljnika Borojevića. S svojo neomajno vero v monarhijo in cesarja je skupaj z armado do konca vztrajal na položajih. Na pokopališču na Gorjanskem počiva več kot 10.000 avstro-ogrskih vojakov. V vasi Sveto se ustavite pri cerkvi sv. Tilna in ob petstoletni lipi, ki je preživela vse.

LTO Sotočje
TIC Kobarid
Trg svobode 16
SI - 5222 Kobarid
T: 05 380 04 90
E: info.kobarid@lto-sotocje.si
W: www.dolina-soce.com

 

LTO Sotočje
TIC Tolmin
Petra Skalarja 4
SI-5220 Tolmin
T: 05 380 04 80
E: info@lto-sotocje.si
W: www.dolina-soce.com

 

 

Call Send SMS Add to Skype You'll need Skype CreditFree via Skype