Z guštom po Poti miru

Poglej na zemljevidu

Program za  tiste, ki jih zanima zgodovina in radi dobro pojedo… Spomini in skomini od Krasa do Alp.

1. DAN: Štanjel - Kobjeglava - Komen - Sveto

Štanjel je že od zgodnjega srednjega veka srce komenskega Krasa. Sprehodite se po Fabianijevi poti. Sloviti arhitekt Maks Fabiani se je po vojni odrekel karieri na Dunaju, se vrnil domov in pomagal urediti razdejane primorske vasi. Pravega Krasa ni brez dobrot, kot sta kraški pršut in vino teran. Nadaljujte do vasi Sveto. Romarska cerkev sv. Tilna je nudila zavetje avstro-ogrskim vojakom, ki so imeli tu bolnišnico. Naslonite se na petstoletno lipo in začutite zgodovino.

2. DAN: Temnica - Brestovica - Gorjansko - Devin (Duino) - Trst (Trieste)

V Temnici se odpira pogled na Tržaški zaliv in na skrivnostno kraško podzemlje, ki je v vojni nudilo zavetje vojakom in živežu v velikih jamah, kakršna je Krompirjeva jama. V Brestovici pri Komnu si oglejte Grofovo jamo na pobočju Grmade. V naravni jami so vojaki ustvarili kar devet platojev za pograde. V bližini je Gorjansko, največje pokopališče soške fronte na Slovenskem, kjer počiva več kot 10.000 vojakov Avstro-Ogrske.

3. DAN: Sredipolje (Redipuglia) - Doberdob - Goriška Brda - Deskle/Medana/Nova Gorica

Hemingwayevo sporočilo iz romana Zbogom orožje, da z zmago ne dobiš vojne, močno zazveni v Sredipolju, kjer stoji največji italijanski vojni spomenik. Tu počiva več kot 100.000 italijanskih vojakov. Spomenik postavlja v središče 12. soško bitko. Kmalu zatem se je monarhija sesula, vse več je bilo zelenega kadra, vojakov, ki so pobegnili in sanjali o samostojnih državah. Na poti od Sredipolja do Doberdoba divje lepo kraško pokrajino režejo okopi, jarki in povezovalne poti, kjer društvo Foljan - Sredipolje redno uprizarja vojne dogodke. Miru nazdravite v Goriških Brdih, sredi mehkobe vinskih gričev in trt. Po tej pokrajini se zapeljite s kolesi na električni pogon. Prenočite v gastronomsko bogati Medani sredi Brd ali se spustite k Soči, v Novo Gorico ali Deskle.

4. DAN: Kolovrat - Kobarid - Kobariški muzej

Potepanje zaključite med Kobaridci. Domačini so ponosni na svoje vrhunske restavracije in kuharske mojstre. Danes je v Kobaridu tudi srce Poti miru od Alp do Jadrana. Zapeljite se na muzej na prostem Kolovrat. Tu lahko okusite jedi iz vojaškega kotla. V dolini obiščite Kobariški muzej in Informacijski center Pot miru. V italijanski kostnici nad mestom se nad imenom vsakega padlega vojaka izpisuje »Prisoten«. In prav prisotnost spomina je lahko varuh prihodnosti.

 

LTO Sotočje
TIC Kobarid
Trg svobode 16
SI - 5222 Kobarid
T: 05 380 04 90
E: info.kobarid@lto-sotocje.si
W: www.dolina-soce.com

 

LTO Sotočje
TIC Tolmin
Petra Skalarja 4
SI-5220 Tolmin
T: 05 380 04 80
E: info@lto-sotocje.si
W: www.dolina-soce.com

 

 

Call Send SMS Add to Skype You'll need Skype CreditFree via Skype