Slap Sopota

Poglej na zemljevidu

Voda pada čez previs v globino polkrožno oblikovanega amfiteatra več kot 60 metrov globoko v treh stopnjah.

Iz Podmelca se napotimo proti Ljubinju in po približno kilometru poti nas tabla na desni strani opozori na urejeno pot k slapu. Najprej strma pot kmalu preide v položnejšo. Na izpostavljenih mestih je zavarovana z ograjo. Po 20 minutah lagodne hoje pridemo do vznožja slapu. Domačini so ga poimenovali po potoku Sopota.

Slap je masiven: voda pada čez previs v globino polkrožno oblikovanega amfiteatra več kot 60 metrov globoko v treh stopnjah. Nato spolzi v prostran tolmun, ki je ob obilnejših vodah vsaj trikrat večji, kar je razvidno iz okoliške vegetacije.

Poleg tolmuna je izvir zdravilne vode, ki so ga domačini duhovito poimenovali Babja sitnost. Voda naj bi imela splošne blagodejne učinke na telo. Pomagala pa naj bi tudi pri nevšečnosti, ki predvsem možem povzroča številne preglavice.

Na urejeni razgledni ploščadi nad tolmunom se lahko usedemo in uživamo ob pogledu na slap, kot bi v kinu gledali na platno.

Lep panoramski pogled na slap Sopota se nam ponuja tudi od razgledišča pri Meleh kak kilometer naprej ob cesti proti Ljubinju. Za Meli so značilni na strmem pobočju nastali številni skalni obeliski in drugi ostanki hitrega preperevanja kamnine.Pripravila: Mojca Rutar
Vir: Daniel Rojšek