Reka Nadiža

Poglej na zemljevidu

Turkizno modra reka hudourniškega značaja izvira pod dolgim grebenom Stola.

Ob vznožju Matajurja zavije proti jugu, kjer prestopi državno mejo in svojo pot, dolgo 60 km, konča v reki Ter (Torre) v Italiji. Na svoji poti med gorami ustvarja številna prodišča, tolmune in korita.

Nadiža, ena najčistejših in najtoplejših alpskih rek, kjer kraljujejo postrv, šarenka in lipan, kjer lahko najdemo raka deseteronožca (Austropotamobius pallipes italicus), je priljubljen raj za ribiče in kopalce.

Po ljudskem izročilu pa naj bi imela reka Nadiža tudi zdravilno moč.

Dostop do reke Nadiže
Ob reki Nadiži je potrebno upoštevati parkirni režim, ki ga je občina Kobarid vpeljala z namenom, da se ohrani sožitje med naravo in številnimi poletnimi obiskovalci.

Na obrežju reke so urejena štiri parkirna mesta (Robič, Podbela, Logje in Napoleonov most), kjer se v poletnih mesecih (junij, julij, avgust) zaračunava nadomestilo za urejanje parkirišča.

Na obrežju reke Nadiže ni dovoljeno pranje avtomobilov in posode, kopanje psov, kampiranje izven kampov, kurjenje odprtega ognja, odlaganje odpadkov na mestih, ki za to niso namenjena, ter kakršnokoli onesnaževanje reke in rečnega nabrežja.

Brošura z zemljevidom o Nadiži in Breginjskem kotu.

Podatki o vodostaju in temperaturi Nadiže.

Prodaja kart
Dnevna plačila parkirnine se izvajajo na označenih parkiriščih.


Nakup letnih kart in vse dodatne informacije:
LTO Sotočje - TIC Kobarid
Trg svobode 16
SI - 5222 Kobarid
T: 05 380 04 90
E: info.kobarid@lto-sotocje.si