Livek

Livek in okoliške vasice najdemo v gorskem prelazu med porečjem dveh čudovitih alpskih rek Soče in Nadiže, tik ob meji z Beneško Slovenijo.

Vasice obdajata hriba Matajur in Kuk, katera sta privlačna tako za pohodnike, kolesarje, jadralne padalce, kot tudi za ostale ljubitelje narave, ki iščejo oddih in sprostitev.

Poseben čar dajejo kraju razkošni razgledi, ki razkrivajo raznoliko pokrajino. Tako lahko na jugu opazujemo morje in vinograde, na severu pa mogočne gore med katerimi se živahno vije smaragdna reka Soča. Zanimiva je tudi 500 let stara lipa, ki je posajena blizu župnijske cerkve sv. Jakoba. Njen obseg znaša v prsni višini človeka skoraj 6 metrov, visoka pa je 16 metrov.

V prazgodovini je čelna morena ledenika segala izpod Krna na livški preval in naprej, tja do zaselka Avse. Legenda pravi, da je za seboj ledenik pustil tudi jezero, ki pa danes ni več vidno.

Območje Livka je bilo v preteklosti na meji številnih držav. Vsaka od teh mu je vse tja do decembra 2007, ko se je odpravil mejni nadzor, vtisnila svoj pečat. Na to nas še danes opozarja najstarejše Beneško in Habsburško mejno znamenje, na pobočju Kolovrata pa Muzej na prostem pripoveduje pomembno zgodbo italijanske obrambne črte iz prve svetovne vojne.
 

V vasi Jevšček je obnovljena Nježna hiša, ki odraža svojevrstno stavbno identiteto in prikazuje način življenja na najbolj zahodni slovenski meji.

LTO Sotočje
TIC Kobarid
Trg svobode 16
SI - 5222 Kobarid
T: 05 380 04 90
E: info.kobarid@lto-sotocje.si