FILMI, PREDAVANJA in RAZSTAVE

1.    OTVORITEV FESTIVALA POHODNIŠTVA, film OSEM KROGOV IN POL (8 ½ Circles), petek, 15. 9. 2017, ob 19.30 v Kinogledališču Tolmin. Film je kot magistrski projekt Gregorja Kresala nastal na filmski akademiji slovitega holivudskega režiserja Davida Lyncha. Posnet je bil med aprilom in oktobrom 2015 v Iowi (ZDA), v pogorju Mt. Blanca v Franciji in v slovenskih Alpah, na pobočjih Mangarta in pod slapom Boka. Film v neobičajni strukturi psihološke drame pripoveduje zgodbo slovenskega osvajanja gore Muztagh Tower (7.273 m) v Pakistanu leta 2008, ki se je končala tragično. Vstopnina: 4 €/osebo.
Projekciji bosta sledila dokumentarni film Iz zakulisja (25 minut), ki govori o nastajanju Osmih krogov in pol, in pogovor s filmsko ekipo.
Nagrade: Alpi Giulie Cinema – Scabiosa Trenta Award 2017, Mountain Film Awards – Seven Summits Award 2017, Headline International FF – Award of Excellence 2016, International Independent Film Awards – Platinum Winner 2016.

2.    Predavanje Dava Karničarja, petek, 22. 9. 2017, ob 20.00 v Stergulčevi hiši v Bovcu. Davo Karničar je najbolj znano ime slovenskega alpinističnega smučanja. Presmučal je množico slovenskih alpskih sten, smučal z vrha Triglava, Špika in Jalovca, v evropskih Alpah je odkljukal severovzhodno steno Eigerja in vzhodno steno Matterhorna. Bil je eden prvih, ki se je podal s smučmi v Himalajo; leta 1994 sta z bratom Drejcem prva smučala z vrha Anapurne (8.091m). Bil je prvi in do sedaj edini, ki je smučal z vrha Mt. Everesta, najvišje gore sveta (8.848m), smučal je z vseh najvišjih vrhov vseh kontinentov. V času priprave te objave se odpravlja na smučarski spust s K2, druge najvišje in tehnično zelo zahtevne gore sveta. Držimo pesti, da mu podvig uspe, da se srečno vrne in da nam na svojem predavanju predstavi še eno veliko zgodbo svetovnega alpinizma.

3.    SVETOVNI  DAN TURIZMA, sreda, 27. 9. 2017: dan odprtih vrat v Tolminska korita ter večer Triglavskega narodnega parka (TNP) in skupnosti Julijske Alpe.
Na Svetovni dan turizma bo v Tolminskih koritih, najnižji vstopni točki v TNP, potekal dan odprtih vrat. Obiskovalcem bo na voljo brezplačno vodenje skozi korita ob 9.30, ob 11.30 in ob 15.00.
Ob 19.00 bo v Zeleni hiši – TIC Kobarid potekal večer Triglavskega narodnega parka in skupnosti Julijske Alpe na temo Pohodništvo v biosfernem območju Julijske Alpe: predstavitev pohodniške poti Julijske Alpe (JA Trail), gorskega vodništva in turističnega obiska z vidika pohodništva na območju Julijskih Alp.

4.    Predavanje Življenje z gorami, Marija in Andrej Štremfelj, petek, 29. 9.2017, ob 19.00 v Zeleni hiši v Kobaridu. Andrej in Marija Štremfelj sta legendi slovenskega alpinizma. Med množico Andrejevih vzponov in odprav so najbolj odmevali trije: bil je prvi Slovenec, ki je skupaj z Nejcem Zaplotnikom stopil na vrh Everesta (1972), leta 1990 sta bila z ženo Marijo prvi zakonski par, ki je osvojil Everest, leta 1992 pa je za novo smer v Kangčendzengi skupaj s soplezalcem Markom Prezljem prejel zlati cepin, alpinističnega oskarja. Tudi Marija je vrhunska alpinistka, prva Slovenka, ki je leta 1986 stala na osemtisočaku (Broad Peak), in še vedno edina Slovenka, ki je bila na vrhu Everesta. Oba sta tudi aktivna gorska vodnika. Sta redek primer življenjskih sopotnikov, ki sta znala uspešno združiti vrhunski alpinizem, družinsko življenje, poklicni karieri in gorsko vodništvo.