Zdravilni izvir Grofova voda

Grofova voda izvira v grapi potoka Sopotnica nad vasjo Gabrje. Ustno izročilo pravi, da so to vodo v lesenih posodah lempah vsakodnevno nosili tolminskemu grofu na grad na Kozlovem robu. Verjel je, da bo s pitjem te vode ostal vedno mlad.

Nekateri Grofovo vodo imenujejo tudi Grajski izvir ali izvir V zberi.

Grofova voda sodi po ljudskem izročilu med zdravilne vode. Je čista, sveža, bogata z rudninami in energijsko pozitivno učinkuje na celotno telo. Izvira iz globin, priteka iz skale in nikoli ne presahne, tudi v najbolj sušnih obdobjih ne.

Ima stalno temperaturo, stalen pretok, barvo in okus. Pitje te vode nas osvežuje, krepi in blagodejno vpliva na splošno počutje. Zato so po pripovedovanju starejših ljudi k izviru hodili zajemat vodo za kosce v bližnjih senožetih.

Po radiestezijskih meritvah njena zdravilna moč sodi v sam svetovni vrh. Med prvo svetovno vojno je bil izvir urejen v zajetje za potrebe italijanskih vojakov. Ostaline zajetja so še vidne. Tudi danes hodi k temu izviru redno zajemat vodo veliko ljudi.

Nedaleč od izvira Grofove vode stoji debelo in vitalno drevo, gorski brest (Ulmus glabra). Premer debla znaša 81 cm, izjemna pa je višina bresta, in sicer kar 39 m.

Voda iz izvira teče prav pod drevesom in ga bogati z energijo. Brest s svojo pozitivno energijo močno deluje na vseh sedem čaker.


Potok Sopotnica izvira med Mrzlim vrhom (1359 m) in Grmučem (1196 m). V strmo pobočje je zajedel globoko in težko dostopno grapo s kar 16 slapovi, ki so visoki od 2 pa do 12 metrov. Drug za drugim si sledijo na slabih 200 m višinske razlike. Pod slapovi se voda peni v globokih tolmunih značilne modrozelene barve. Apnenec, obrasel z mahom, je oblikovan v nagubane plasti. Pri enem od slapov so rake, vodne zapornice, ki regulirajo pretok vode za nižje ležeči Kofolov mlin. Z mostička pri mlinu so lepo vidni prvi trije spodnji slapovi, padajoči v kaskadah.

Več v zloženki Grofova voda.


Pripravila:
Mojca Rutar in Jože Munih
 

Dodatne informacije najdete v knjigi Zdravilni izviri radiestezista Jožeta Muniha.