26. etapa pohodniške poti Alpe-Adria: Drežnica - Tolmin

Zgodovinska etapa združuje spomine na prvo svetovno vojno s tradicionalnim načinom življenja prebivalcev tega območja.

Sprehodili se bomo po nekdanjih vojaških poteh čez planine in pašnike, ponekod zopet po Triglavskem narodnem parku. Na koncu poti se zopet vrnemo k Soči, ki nas spremlja vse do večera, ko prispemo v Tolmin.

Težavnost: težko
Razdalja: 18,3 km
Vzpon: 825 m
Spust: 1169 m
Trajanje: 6.30 h
Najnižja točka: 158 m
Najvišja točka: 1238 m

Zemljevid poti Alpe Adria Trail.

 


Etapa od Drežnice do Tolmina vodi mimo dveh čudovitih gorskih vasic in se zaključi v Tolminu, upravnem središču doline Soče. Drežnica je aktivna in živahna vasica, saj predstavlja eno izmed padalskih središč v okolici, obenem pa je tudi izhodiščna točka za pohodništvo. Nenazadnje pa je znana tudi po zaslugi pustne tradicije. V župnijski cerkvi občasno potekajo vrhunski koncerti, po poti pa nas pozdravljajo skulpture umetnikov z vsega sveta, tako imenovana Forma viva.

V vasi Krn se čas ustavi. Med prebivalci je vedno manj mladih družin in prebivalci si svoj kruh služijo v dolini. Na obrobju vasi se nahaja spominska soba znamenitega zgodovinarja Simona Rutarja. Nekoliko nižje, v sosednji vasi Vrsno, se je rodil Simon Gregorčič, eden izmed najpriljubljenejših slovenskih pesnikov. Travnata pobočja nad vasjo so prepredena s pašniki , ki še danes pripovedujejo zgodbe o trdem življenju prebivalcev v preteklosti.

Etapa se zaključi v Tolminu, prijaznem mestecu, ki se nahaja na sončnem predelu nad sotočjem rek Soče in Tolminke.


Na poti se nahajajo številne znamenitosti in točke, ki so vredne ogleda. Po napornem vzponu iz Drežnice si odpočijemo na Planici, pri italijanski vojaški kapeli iz prve svetovne vojne. Nadaljujemo po sončnih travnikih pod Krnskim pogorjem in za kratek čas smo zopet v Triglavskem narodnem parku. Nato se usmerimo nazaj v dolino ter nadaljujemo po gozdnih poteh in uživamo v spokojni naravi. Pred Tolminom zopet uzremo smaragdno lepotico Sočo, ki nas spremlja do cilja etape.

 

Informacije in rezervacije:
LTO Sotočje
Petra Skalarja 4
5220 Tolmin
T: +386 5 380 04 80
E: info@lto-sotocje.si